Goed om te weten
Veelgestelde vragen
Heb je last van een of meerdere van onderstaande klachten, neem dan contact op voor een mogelijke behandeling. Dit kan zonder een verwijzing van de huisarts.
- ongewild verlies van urine
- ongewild verlies van ontlasting
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- seksuele problematiek, gerelateerd aan de bekkenbodem
- voor of na operaties in de onderbuik
- bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
- bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
- stuitpijn
- kinderen met poep- en/of plasongelukjes
- kinderen met bedplassen
Je klachten hebben wellicht te maken met een minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Om goed te kunnen beoordelen hoe je bekkenbodemspieren functioneren, kan de bekkenfysiotherapeut een inwendig onderzoek doen. Met een vinger wordt via de vagina of de anus gevoeld naar de spieren van de bekkenbodem.
Er wordt gevoeld naar de massa van de spieren, de functie van de spieren, de spanning van de spieren en naar eventuele pijnpunten. Daarvoor zal gevraagd worden de spieren aan te spannen, te ontspannen, te hoesten en te persen. Ook kan de bekkenfysiotherapeut een indruk krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren van de bekkenbodem en of je in staat bent de urinebuis op te trekken.
Het onderzoek dient pijnloos te verlopen. Indien je pijn voelt tijdens het onderzoek of het mogelijk vervelend vindt, kun je het onderzoek ieder moment laten stoppen.