Image
Image
Image
Image

Veel voorkomende klachten bij vrouwen

Klachten gerelateerd aan zwangerschap

Tijdens de zwangerschap
Door de zwangerschap neemt de druk op de bekkenbodemspieren toe. Dit gebeurt door de groei van de baby. Ook worden de banden rond de bekkengewrichten soepeler. Dit maakt dat het bekken beweeglijker wordt, wat nodig is voor de bevalling. Soms ontstaan er echter ook klachten van het bekken in de zwangerschap.

Doordat de baby groeit en meer druk geeft op de blaas, kun je eerder en vaker het gevoel hebben te moeten plassen. Door de toegenomen druk op de blaas kan ongewild urineverlies ontstaan bij lichamelijke inspanning, hoesten, tillen of niezen.

Door bekkenbodemtraining kunnen bekkenbodemklachten tijdens de zwangerschap verminderen. Het is goed om te weten is dat ook een te hoge spanning van de spieren van de bekkenbodem klachten kan geven.

Als vrouwen tijdens de zwangerschap en/of de eerste negen maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. De pijn zou veroorzaakt kunnen worden doordat sommige spieren door de groeiende buik te weinig actief zijn, waardoor andere spieren juist te veel aanspannen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf na de bevalling.


De klachten van bekkenpijn door zwangerschap
  • pijn in de lage rug
  • pijn in de schaamstreek
  • pijn in de bilregio die soms uitstraalt richting de bovenbenen
  • pijn bij de start of na afloop van een activiteit
  • pijnklachten rondom de stuit
  • bekkenbodemklachten zoals urine-en of ontlastingsverlies en moeizaam plassen en/of poepen

Uit onderzoek naar bekkenpijn is gebleken dat actief zijn en blijven tijdens de zwangerschap een belangrijke rol speelt bij het kunnen voorkómen of verminderen van bekkenklachten. De bekkenfysiotherapeut kan bij bekkenklachten rondom de zwangerschap hulp bieden. Dit kan door middel van oefeningen, maar ook door informatie te geven over het bekkengebied, de klacht(en) en het geven van adviezen.