Image
Image
Image
Image

Blog

Het belang van een soepele stoelgang

Het belang van een soepele stoelgang

Regelmatig zie ik mensen met een moeilijke stoelgang. Het advies is vaak om laxeermiddelen te gaan nemen. In deze blog probeer ik duidelijk te maken wat het doel is van het nemen van laxeermiddelen.

Natuurlijk neem je liever geen medicijnen als het niet nodig is. We denken dat heel veel drinken en vezelrijk eten de oplossing voor een hardnekkig poepprobleem is. Uiteraard draagt voldoende drinken en vezelrijk eten bij aan een gezonde spijsvertering. Maar er is meestal echt meer nodig om de vicieuze cirkel van een langer bestaand poepprobleem te doorbreken. 

Waarom nemen we dan liever geen laxeermiddel?
De vele verhalen die de ronde doen zorgen voor twijfel en verwarring. Laxeermiddelen zouden zorgen voor luie darmen, er zou makkelijk verslaving optreden of gewenning en dat zou betekenen dat je er steeds meer van nodig hebt. Dit is niet waar als het gaat om de laxeermiddelen die het meeste worden voorgeschreven bij poepproblemen. Tegenwoordig worden er volume-vergrotende of osmotisch werkende laxeermiddelen voorgeschreven. Deze middelen werken op de ontlasting. Ze hebben als doel de poep zachter te maken en meer volume te geven. En dat is nodig bij obstipatie! Want dan kan aandrang beter worden gevoeld en kan er weer helemaal worden leeg gepoept. Pas als er weer voldoende beweging in de darm zit, kan er herstel van de darmfunctie optreden. Heel vaak worden laxeermiddelen veel te kort gebruikt en heel vaak is de dosering aan de lage kant.

Gedacht wordt dat de problemen zijn opgelost als de stoelgang 2 dagen weer goed verloopt en er wordt gestopt of geminderd met laxeren. In deze korte periode is er nog geen tijd geweest om herstel van de darmfunctie te laten plaatsvinden en zal er na verloop van tijd weer ophoping van ontlasting ontstaan. Laxeren moet langdurig en met regelmaat gedaan worden. Dagelijks gedurende 3-6 maanden is niet uitzonderlijk!

Als er niet behandeld wordt bij obstipatie, zal de ontlasting steeds harder worden. Het wordt dan moeilijker om de poep eruit te krijgen en het risico op chronische obstipatie met bijkomende fysieke gevolgen neemt ernstig toe.  Ontlasting in het ondergoed komt niet door slecht of snel afvegen, maar wel doordat er nog poep in de darmen zit en er niet leeg gepoept wordt. Er ontstaat als het ware een overloopdarm. Daarnaast neemt de controle op de blaas ook af kan er urineverlies ontstaan door een veel te volle darm. Klachten zoals opgezette buik, buikpijn, niet meer goed kunnen poepen of niet voldoende aandrang krijgen, het gevoel dat de ontlasting de verkeerde kant op gaat, het ontstaan van een uitstulping vaginaal bij het poepen en pijn bij poepen (met aambeien of anusscheurtjes als gevolg) komen veel voor. Door die ophoping van ontlasting en het uitblijven van voldoende goede behandeling, kunnen de darmen juist steeds minder goed bewegen en actief zijn en blijven. In feite worden de darmen daar juist lui van!

Dus heb je obstipatie en krijg je laxeermiddelen voorgeschreven? Ga ze dan echt nemen en doe dat vooral lang genoeg zodat de darmen weer goed in beweging komen en blijven!