Bekken(bodem)problemen kunnen vanaf nu onder controle zijn
Heeft u last van urine- of ontlastingsverlies?
Heeft u een verzakking?
Heeft u pijn in uw rug?


Van controleverlies naar volledige controle?
Ieder mens wil graag controle hebben over de blaas en darmen. Niemand wil klachten hebben van een verzakking of van pijn in de rug of bij het vrijen. Daarvoor hebben we controle nodig over onze bekkenbodem-spieren. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Of ze worden niet op het juiste moment of op een goede manier gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren goed waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. Ik kan u helpen de controle hierover te herwinnen en uw klachten te beheersen.
“Iedereen met bekken- en bekkenbodemproblemen wil ik leren controle te krijgen over de bekkenbodemspieren. Ik doorbreek taboes door ze bespreekbaar en beheersbaar te maken.”
Voor altijd controle over de bekkenbodemspieren
Sinds 2008 werk ik als bekkenfysiotherapeut en heb ik veel ervaring opgedaan met het onderzoeken en behandelen van bekkenbodemproblemen.
Om mijn kennis op hoog niveau te houden, heb ik me in de afgelopen jaren steeds bijgeschoold. Zeer recent ben ik afgestudeerd als kinderbekkenfysiotherapeut. Dat betekent dat ik mannen, vrouwen en kinderen behandel met zeer uiteenlopende problemen in het bekken(bodem)gebied. Ik neem ruim de tijd om uw klachten te bespreken en te onderzoeken. Met mijn kennis en ervaring, mijn persoonlijke benadering, inlevingsvermogen en aandacht, werken we samen toe naar meer controle op uw klachten.

Ook u kunt weer controle krijgen over uw bekkenbodem en vol vertrouwen uw leven leven.
Leer de bekkenbodem voelen
Door de spieren te leren voelen, kunt u ze beter aan- en ontspannen. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Evenals de functie van de buikspieren en de organen in de buik.
Herstel de zwakste schakel
Wanneer de spieren goed kunnen aan- en ontspannen kunnen ze ook beter coördineren. Samenwerking tussen de verschillende spiergroepen in het bekken is van cruciaal belang.
Ervaar de rust van controle
Op het moment dat de zwakste schakel is hersteld, heeft u de balans hervonden. U heeft de controle op uw lichaam teruggekregen en u kunt weer zorgeloos genieten.
Ervaringen van mijn cliënten
Na mijn 2e zwangerschap én voetbal kreeg ik last van een overactieve bekkenbodem. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik moet mijn bekkenbodemspieren ontspannen, iets wat best moeilijk is. Door de behandelingen zijn mijn rug- en liesklachten verdwenen en mijn buikklachten sterk verminderd. Mareille is een zeer kundig en professioneel bekkentherapeute die mij hierin goed begeleid. Ze is duidelijk en legt uit wat ze doet. Ik ben zeer tevreden en kan haar iedereen aanbevelen!
De drempel over…!
Veel mensen zijn onbekend met bekkenfysiotherapie. En soms wordt er een hoge drempel ervaren. Wanneer u voor het eerst bij mij komt zal ik een uitgebreid vragengesprek met u voeren, meestal krijgt u naar aanleiding daarvan een aantal vragenlijsten mee naar huis om in te vullen. Door open en vrij met u te spreken over uw problemen hoop ik die drempel weg te kunnen nemen om de weg naar het onderzoek vrij te maken.
Alleen basisverzekering?
- 50 euro per consult. U betaald de consulten zelf. Bij urine-incontinentie vanuit de basisverzekering 9 x vergoed, er wordt eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico. U ontvangt de facturen van MeaFysio.
Aanvullend verzekerd?
- Vergoeding afhankelijk van de grootte van uw aanvullende pakket. Bij urine-incontinentie vanuit de basisverzekering 9 x vergoed, er wordt eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico.
Niet gecontracteerd?
- U krijgt 70-80% van het consult vergoed. Bij urine-incontinentie vanuit de basisverzekering 9 x vergoed, er wordt eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico. U ontvangt de facturen van MeaFysio.
Wilt u de controle over uw klachten terug?
Neem contact op en ik ga u proberen te helpen.
Veelgestelde vragen
Kunt u mijn klachten ook behandelen?
- ongewild verlies van urine
- ongewild verlies van ontlasting
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- seksuele problematiek, gerelateerd aan de bekkenbodem
- voor of na operaties in de onderbuik
- bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
- bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
- stuitpijn
- kinderen met poep- en/of plasongelukjes
- kinderen met bedplassen
Waar bestaat een onderzoek uit?
- een lichamelijk onderzoek van lage rug, bekken, heupen en stuit
- een onderzoek van de buik
- een inwendig vaginaal en/of anaal onderzoek (na overleg en toestemming)
- regelmatig ook myofeedback
- Red Cord onderzoek
Wat is myofeedback?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Dit is een manier om inzicht te krijgen in het functioneren van de bekkenbodemspieren. Er wordt dan een kleine probe (het lijkt op een grote tampon) in de vagina of anus ingebracht. Daarmee kan de spanning in de bekkenbodem gemeten worden. Via een TV-scherm of I-pad kunt u het volgende zien:
- wat de spieren in rust doen
- hoe de spieren aanspannen
- of en hoe lang u de spieren kunt aanspannen
- of u de spieren voldoende kunt ontspannen
- of de spieren tijdens bijvoorbeeld hoesten hun werk doen
Voor veel mensen geeft dit veel duidelijkheid. Met de myofeedback kunt u zelf zien wat uw bekkenbodemspieren doen. Natuurlijk is het ook voor de bekkenfysiotherapeut een belangrijk hulpmiddel bij het onderzoek, bij het opstellen van een behandelplan en regelmatig ook voor de behandeling.
Op welke manier kunt u kinderen met poep-en plasproblemen helpen?
- de bekkenbodemspieren te gespannen zijn
- de bekkenbodemspieren niet op de goede manier aanspannen of ontspannen
- de bekkenbodemspieren niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen
Soms voelen kinderen de seintjes die de blaas geeft niet goed. Zo kunnen kinderen een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen. Dit alles kan leiden tot de volgende klachten:
- plasongelukjes overdag
- blaasontstekingen
- heel vaak plassen
- moeite om op tijd bij de WC te zijn om te plassen
- bedplassen
- te lang ophouden van plas
- obstipatie (verstopping)
- poepongelukjes, zoals poepvegen of poep in het ondergoed
- buikpijn
Kinderbekkenfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van de buik, het bekken en de bekkenbodem bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud. De kinderbekken-fysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze, op het niveau van het kind, te begeleiden. Spelenderwijs leren te voelen waar de blaas, darmen en bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal er samen met het kind gewerkt worden aan geen goede bekkenbodem-spierfunctie voordat er begonnen wordt met het op tijd leren wakker worden.
Wat houdt een inwendig onderzoek in?
Wat doet een bekkenbodem?
- u de urine of ontlasting goed kunt ophouden, ook bij hoesten of zwaar tillen
- u windjes goed kunt ophouden
- de organen in het bekken niet uitzakken
- u goed kunt plassen en uw blaas helemaal leeg plast
- u goed en volledig de ontlasting kwijt kunt
- u kunt vrijen zonder pijn
Wat is RedCord?
- Oefeningen met eigen lichaamsgewicht
- Vibratie
- Pijnvrij bewegen
- Juiste dosering van de oefeningen
Met RedCord wordt het lichaam getest, waarbij we de zwakke schakels trachten te ontdekken. Hierdoor kunnen we oefeningen aanbieden die specifiek gericht zijn op de probleemzones. Daardoor zal de effectiviteit van de behandeling toenemen. RedCord is zowel bij acute klachten als bij het verhelpen van chronische problemen te gebruiken.
Ik ben zwanger en heb pijnklachten in mijn bekken en rug, kunt u mij helpen?
Ervaringen van mijn klanten
Na mijn 2 bevallingen had ik last van urineverlies bij hoesten, niesen, springen en tillen. Toen ik bij Mareille kwam bleek dat ik mijn bekkenbodem niet goed kon aanspannen. Met de MAPLe (een meetmethode die je bekkenbodem kan laten zien) heeft ze me geleerd hoe het wel moet. Ik kan weer op de trampoline zonder nat te worden!
Sinds een aantal jaren had ik last van onbedwingbare aandrang om te plassen. Daardoor was ik vaak al urine verloren voordat ik op het toilet was. Met behulp van een bepaald type “stroom” heeft Mareille mijn blaas weer rustig gekregen en verlies ik nauwelijks nog urine. Ook kan ik mijn aandrang weer ophouden tot ik op het toilet ben.
Durft u het aan om uw bekken(bodem)klachten onder de loep te nemen?
Samen zoeken we naar de beste manier om u van uw klachten te verlossen.