Bekken(bodem)problemen kunnen vanaf nu onder controle zijn

9

Heeft u last van urine- of ontlastingsverlies?

Bent u nat als u springt, niest of hoest? Kunt u aandrang moeilijk ophouden? Gebruikt u dagelijks inlegmateriaal in uw ondergoed?
9

Heeft u een verzakking?

Voelt het alsof er iets in de vagina zit dat er niet hoort? Is er een zwaar gevoel of een balgevoel? Heeft u het gevoel niet leeg te kunnen plassen of poepen?
9

Heeft u pijn in uw rug?

Kunt u niet lopen of zitten door de pijn in uw rug, bekken of stuit? Wordt u daardoor dagelijks belemmerd in uw functioneren?

Van controleverlies naar volledige controle?

Ieder mens wil graag controle hebben over de blaas en darmen. Niemand wil klachten hebben van een verzakking of van pijn in de rug of bij het vrijen. Daarvoor hebben we controle nodig over onze bekkenbodem-spieren. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Of ze worden niet op het juiste moment of op een goede manier gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren goed waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. Ik kan u helpen de controle hierover te herwinnen en uw klachten te beheersen.  

                                         

“Iedereen met bekken- en bekkenbodemproblemen wil ik leren controle te krijgen over de bekkenbodemspieren. Ik doorbreek taboes door ze bespreekbaar en beheersbaar te maken.”

                                                              

Voor altijd controle over de bekkenbodemspieren

Sinds 2008 werk ik als bekkenfysiotherapeut en heb ik veel ervaring opgedaan met het onderzoeken en behandelen van bekkenbodemproblemen.

Om mijn kennis op hoog niveau te houden, heb ik me in de afgelopen jaren steeds bijgeschoold. Zeer recent ben ik afgestudeerd als kinderbekkenfysiotherapeut. Dat betekent dat ik mannen, vrouwen en kinderen behandel met zeer uiteenlopende problemen in het bekken(bodem)gebied. Ik neem ruim de tijd om uw klachten te bespreken en te onderzoeken. Met mijn kennis en ervaring, mijn persoonlijke benadering, inlevingsvermogen en aandacht, werken we samen toe naar meer controle op uw klachten.

Ook u kunt weer controle krijgen over uw bekkenbodem en vol vertrouwen uw leven leven.

Leer de bekkenbodem voelen

Door de spieren te leren voelen, kunt u ze beter aan- en ontspannen. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Evenals de functie van de buikspieren en de organen in de buik.

Herstel de zwakste schakel

Wanneer de spieren goed kunnen aan- en ontspannen kunnen ze ook beter coördineren. Samenwerking tussen de verschillende spiergroepen in het bekken is van cruciaal belang.

Ervaar de rust van controle

Op het moment dat de zwakste schakel is hersteld, heeft u de balans hervonden.  U heeft de controle op uw lichaam teruggekregen en u kunt weer zorgeloos genieten.

Ervaringen van mijn cliënten

Na mijn 2e zwangerschap én voetbal kreeg ik last van een overactieve bekkenbodem. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik moet mijn bekkenbodemspieren ontspannen, iets wat best moeilijk is. Door de behandelingen zijn mijn rug- en liesklachten verdwenen en mijn buikklachten sterk verminderd. Mareille is een zeer kundig en professioneel bekkentherapeute die mij hierin goed begeleid. Ze is duidelijk en legt uit wat ze doet. Ik ben zeer tevreden en kan haar iedereen aanbevelen!

Esther Kuil, 40 jaar

eigenaresse kinderopvang

Jarenlang klachten gehad van mijn darmen en blaas. En daarin veel dingen onbewust aangeleerd die het alleen maar erger maakten. Na doorver-wijzing van de diëtiste een afspraak gemaakt met Mareille Kruijer. Vond de eerste afspraak wel spannend, maar na uitgebreid gesprek en veel informatie ongeveer een half jaar lang begeleiding gehad. Met succes, want ik kan nu weer gewoon de deur uit zonder op de tijd te letten (is er een toilet in de buurt?) en zonder buikkramp en verstopping. Ik had het alleen jaren eerder moeten doen.
A. Jipping, 54 jaar

De drempel over…!

Veel mensen zijn onbekend met bekkenfysiotherapie. En soms wordt er een hoge drempel ervaren. Wanneer u voor het eerst bij mij komt zal ik een uitgebreid vragengesprek met u voeren, meestal krijgt u naar aanleiding daarvan een aantal vragenlijsten mee naar huis om in te vullen. Door open en vrij met u te spreken over uw problemen hoop ik die drempel weg te kunnen nemen om de weg naar het onderzoek vrij te maken.

Wilt u de controle over uw klachten terug?

Neem contact op en ik ga u proberen te helpen.

Veelgestelde vragen

Kunt u mijn klachten ook behandelen?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Hebt u last van een of meerdere van onderstaande klachten, neem dan contact op voor een mogelijke behandeling. Dit kan zonder een verwijzing van uw huisarts.

 • ongewild verlies van urine
 • ongewild verlies van ontlasting
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • seksuele problematiek, gerelateerd aan de bekkenbodem
 • voor of na operaties in de onderbuik
 • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de     zwangerschap en bevalling
 • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
 • stuitpijn
 • kinderen met poep- en/of plasongelukjes
 • kinderen met bedplassen
Waar bestaat een onderzoek uit?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Het onderzoek bestaat uit:

 • een lichamelijk onderzoek van lage rug, bekken, heupen en stuit
 • een onderzoek van de buik
 • een inwendig vaginaal en/of anaal onderzoek (na overleg en toestemming)
 • regelmatig  ook myofeedback
 • Red Cord onderzoek
Wat is myofeedback?

Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Dit is een manier om inzicht te krijgen in het functioneren van de bekkenbodemspieren. Er wordt dan een kleine probe (het lijkt op een grote tampon) in de vagina of anus ingebracht. Daarmee kan de spanning in de bekkenbodem gemeten worden. Via een TV-scherm of I-pad kunt u het volgende zien:

 • wat de spieren in rust doen
 • hoe de spieren aanspannen
 • of en hoe lang u de spieren kunt aanspannen
 • of u de spieren voldoende kunt ontspannen
 • of de spieren tijdens bijvoorbeeld hoesten hun werk doen

Voor veel mensen geeft dit veel duidelijkheid. Met de myofeedback kunt u zelf zien wat uw bekkenbodemspieren doen. Natuurlijk is het ook voor de bekkenfysiotherapeut een belangrijk hulpmiddel bij het onderzoek, bij het opstellen van een behandelplan en regelmatig ook voor de behandeling.

 

Op welke manier kunt u kinderen met poep-en plasproblemen helpen?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Plas- en poepproblemen bij kinderen komen veel voor. Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig nat is, regelmatig ontlasting in het ondergoed heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken of dit verholpen kan worden. Plas- en poepproblemen kunnen veel invloed hebben op het leven van een kind en mogelijk op het gezin. Blijf er daarom niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen. Voor plas- en poepproblemen kunnen verschillende oorzaken zijn. Een van de mogelijkheden is dat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer:

 • de bekkenbodemspieren te gespannen zijn
 • de bekkenbodemspieren niet op de goede manier aanspannen of ontspannen
 • de bekkenbodemspieren niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen

Soms voelen kinderen de seintjes die de blaas geeft niet goed. Zo kunnen kinderen een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen. Dit alles kan leiden tot de volgende klachten:

 • plasongelukjes overdag
 • blaasontstekingen
 • heel vaak plassen
 • moeite om op tijd bij de WC te zijn om te plassen
 • bedplassen
 • te lang ophouden van plas
 • obstipatie (verstopping)
 • poepongelukjes, zoals poepvegen of poep in het ondergoed
 • buikpijn

Kinderbekkenfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van de buik, het bekken en de bekkenbodem bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud. De kinderbekken-fysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze, op het niveau van het kind, te begeleiden. Spelenderwijs leren te voelen waar de blaas, darmen en bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal er samen met het kind gewerkt worden aan geen goede bekkenbodem-spierfunctie voordat er begonnen wordt met het op tijd leren wakker worden.

Wat houdt een inwendig onderzoek in?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Uw klachten hebben wellicht te maken met een minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Om goed te kunnen beoordelen hoe uw bekkenbodemspieren functioneren, kan de bekkenfysiotherapeut een inwendig onderzoek doen. Met een vinger wordt via de vagina of de anus gevoeld naar de spieren van de bekkenbodem. Er wordt gevoeld naar de massa van de spieren, de spanning van de spieren en naar eventuele pijnpunten. Daarvoor zal u gevraagd worden aan te spannen, te ontspannen, te hoesten en te persen. Ook kan de bekkenfysiotherapeut een indruk krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren van de bekkenbodem en of u in staat bent de urinebuis op te trekken. Het onderzoek dient pijnloos te verlopen. Indien u pijn voelt of het mogelijk vervelend vindt, kunt u het onderzoek ieder moment laten stoppen.
Wat doet een bekkenbodem?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Een goed werkende bekkenbodem zorgt er voor dat:

 • u de urine of ontlasting goed kunt ophouden, ook bij hoesten of zwaar tillen
 • u windjes goed kunt ophouden
 • de organen in het bekken niet uitzakken
 • u goed kunt plassen en uw blaas helemaal leeg plast
 • u goed en volledig de ontlasting kwijt kunt
 • u kunt vrijen zonder pijn

Wat is RedCord?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. RedCord is een behandelmethode die  ingezet wordt voor acute en chronische lage rug- en bekkenpijn. Met RedCord wordt er gebruik gemaakt van gepersonaliseerde oefeningen door middel van RedCord touwen. Hierdoor wordt geprobeerd het lichaam terug te brengen naar pijnvrij bewegen en kwalitatief beter functioneren. Met als doel het herwinnen van normale bewegingspatronen. De 4 steunpilaren van RedCord zijn:

 • Oefeningen met eigen lichaamsgewicht
 • Vibratie
 • Pijnvrij bewegen
 • Juiste dosering van de oefeningen

Met RedCord  wordt het lichaam getest, waarbij we  de zwakke schakels trachten te ontdekken. Hierdoor kunnen we oefeningen aanbieden die specifiek gericht zijn op de probleemzones. Daardoor zal de effectiviteit van de behandeling toenemen. RedCord is zowel bij acute klachten als bij het verhelpen van chronische problemen te gebruiken.

Ik ben zwanger en heb pijnklachten in mijn bekken en rug, kunt u mij helpen?
Uitleg/antwoord op de veelgestelde vraag. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij preventie en bij het herstel van zwangerschapsklachten. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken. De pijn kan zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen en/of in de benen. De pijn begint vaak nadat je (te) lang in dezelfde houding gestaan of gezeten hebt of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn. Om bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap te verminderen is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en dat je je dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aanpast. Zwangerschap en bevalling Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken, in de lage rug en/of benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven ze langer bestaan. Bekkenpijnklachten zijn meestal niet continu aanwezig maar treden op na (te) lang aanhouden van een houding of beweging zoals staan, lopen en zitten. Andere kenmerken van bekkenpijn zijn startpijn en napijn. Dit kan flinke beperkingen geven in het dagelijkse leven. De bekkenfysiotherapeut kan je helpen deze klachten te beheersen en te overwinnen. Daarnaast kunnen er tijdens of na de zwangerschap problemen ontstaan op het gebied van plassen en ontlasten. In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren en daar is iets aan te doen. Laat je informeren door je bekkenfysiotherapeut over de mogelijkheden van behandelen. Het bekken en bekkenpijn Het bekken bestaat uit drie botstukken: twee bekkenhelften en een heiligbeen. De verbindingen worden gevormd door 3 gewrichten: twee SI-gewrichten aan de achterzijde en de symfyse aan de voorzijde. Het bekken vormt het kruispunt in het overbrengen van krachten tussen romp en benen. Hiervoor moet het bekken stabiel zijn, dus niet te beweeglijk. Een aantal factoren zorgen voor stabiliteit: de vorm van het gewricht, de stevigheid van de banden en het kapsel, de spieren rondom bekken en lage rug, de buikdruk en de neuro-motorische controle. Instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben zoals: verminderde kracht en coördinatie in spieren en een niet optimale spanning in de banden. Die instabiliteit kan op verschillende manieren gecompenseerd worden en dit kan allerlei klachten geven. Door buik- en rompspieren te (over)belasten, door het vastzetten van de ademhaling / te persen of door het continu aanspannen van de bekkenbodem kunnen pijnklachten ontstaan. Dit kan bekkenbodemklachten geven zoals urine-incontinentie, plasproblemen en seksuele problemen. De bekkenbodem tijdens de zwangerschap Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodemspieren zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft als reden om soepel te kunnen bevallen. Dit kan echter leiden tot een onbalans in het lichaam. Aandacht voor een goede verhouding tussen rust en belasting is van groot belang om klachten te voorkomen. De bekkenbodem na de bevalling Direct na de bevalling is de druk van het ongeboren kind op het bekkenbodemgebied verdwenen, maar het duurt nog wel even voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van bekkenbodem- en buikspieren zich hersteld hebben Dit herstellen kost tijd, minimaal 6-8 weken bij een normale, ongecompliceerde bevalling. Wanneer er sprake is geweest van langdurig persen, kunstverlossing, hoog geboortegewicht, fors inscheuren of knippen, kan het herstel langer duren.

Ervaringen van mijn klanten

Na mijn 2 bevallingen had ik last van urineverlies bij hoesten, niesen, springen en tillen. Toen ik bij Mareille kwam bleek dat ik mijn bekkenbodem niet goed kon aanspannen. Met de MAPLe (een meetmethode die je bekkenbodem kan laten zien) heeft ze me geleerd hoe het wel moet. Ik kan weer op de trampoline zonder nat te worden!

Mirjam Bakker, 38 jaar

Sinds een aantal jaren had ik last van onbedwingbare aandrang om te plassen. Daardoor was ik vaak al urine verloren voordat ik op het toilet was. Met behulp van een bepaald type “stroom” heeft Mareille mijn blaas weer rustig gekregen en verlies ik nauwelijks nog urine. Ook kan ik mijn aandrang weer ophouden tot ik op het toilet ben.

Huib Schoenmaker, 69 jaar

Durft u het aan om uw bekken(bodem)klachten onder de loep te nemen?

Samen zoeken we naar de beste manier om u van uw klachten te verlossen.